Ciekawostki

Co oznacza nadruk na jajku?

Najważniejsza, z punktu widzenia konsumenta, jest pierwsza cyfra z oznaczenia widniejącego na skorupce jajka. Dowiadujemy się z niej, w jakich warunkach jest hodowana kura, której jajka będziemy jeść:

0 – jajka z produkcji ekologicznej,

1 – jajka od kur, które mają wolny wybieg (to znaczy, że mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz),

2 – jajka z chowu ściółkowego (mogą poruszać się wolno po całym kurniku),

3 –jajka pochodzące z chowu klatkowego.

Następujące po pierwszej cyfrze dwie litery w oznaczeniu to kraj pochodzenia (np. PL – Polska).

Następne osiem cyfr to oznaczenie zakładu, z którego pochodzą jaja. Są to odpowiednio (po dwie cyfry):

  • kod województwa,
  • kod powiatu,
  • kod zakresu działalności,
  • kod firmy w danym powiecie.

    Oznaczenia na opakowaniu

    Informacje dotyczące jajek znajdują się nie tylko na skorupkach, lecz również na opakowaniu. Najczęściej umieszcza się oznaczenia dotyczące ich wagi:

    • XL – bardzo duże: 73 g i więcej,
    • L – duże: od 63 g do 73 g,
    • M – średnie: od 53 g do 63 g,
    • S – małe: poniżej 53 g.

      Czy kod jest zawsze potrzebny?

      Niektóre jaja mogą być także nieoznakowane. Są to jaja przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, które pochodzą z chowu przydomowego. Mogą być sprzedawane na okolicznych bazarach. Jednak w sklepie każde jajko powinno mieć odpowiednie oznaczenie.

Kiedy pierwszy raz podać niemowlakowi jajko?

Na pierwszy raz najlepiej dziecku podać samo żółtko w zupce około 7 miesiąca. Dlatego samo żółtko, ponieważ białko jest silnym alergenem i podaje się je trochę później około 11 miesiąca. Najlepszy wybór dla dziecka to jajka z chowu ekologicznego czyli te oznaczone numerem 0PL na skorupce.

Czy istnieje alergia na jajka?

Alergia związana z jajkiem występuje najczęściej u dzieci, badania wskazują, że większość dzieci wyrasta  później z tej alergii.

Od czego zależy wielkość jaja, kolor skorupki i żółtka?

Wiele osób twierdzi iż kolor skorupki zależy od sposobu żywienia kury – nie jest to prawdą! Kolor skorupki jaja zależy od kury – kury ciemnopierzaste znoszą ciemniejsze jaja, natomiast te o jaśniejszym upierzeniu – jaśniejsze. Natomiast wielkość jaja zależy zarówno od wielkości kury jak i jej odżywienia.

Jajko leży już jakiś czas w lodówce i w sumie ciężko stwierdzić:

– kiedy je nabyłeś,
– ile tam leżało,
– czy nadaje się jeszcze do spożycia,

Jest sposób, aby to łatwo sprawdzić! Nalej do garnka/szklanki trochę wody (tak aby dało się zamoczyć całe jajko i jeszcze trochę). Delikatnie włóż tam jajko – jeśli pływa po powierzchni ,to przykro mi, jajko jest nieświeże. Jeśli spada na dno to znaczy, że jest dobre. Dzieje się tak, gdyż w miarę starzenia się jajka, znajdująca się wewnątrz przestrzeń powietrzna (bardziej profesjonalnie zwana: komorą powietrzną) się powiększa. Im staje się większa tym jajko staj się lżejsze, a więc jego wyporność jest większa unosi się na wodzie.

Czy jest jakiś sposób oprócz przechowywania w lodówce, aby wydłużyć świeżość jaj?

Tak, jest. Jajka powinny być ułożone w pudełku zaokrągloną częścią do góry. To właśnie w okolicy tej zaokrąglonej części znajduje się napomknięta komora powietrzna. Ułożenie jaja komorą do góry zapobiega jej szybkiemu powiększaniu się, a więc jednocześnie wydłuża okres świeżości jajka.

Zawarta w jajkach cysteina łagodzi objawy kaca?

Tak! Cysteina jest substancją, która rozkłada toksyczny aldehyd octowy, wytwarzany w czasie metabolizmu alkoholu!

Od czego zależy grubość skorupki?

Zapewne zauważyliście, że niektóre jajka trudno jest rozbić a inne pękają przy lekkim dotknięciu. Otóż w głównej mierze zależy to od genetyki czyli od samej kury. Niektóre kury znoszą jaja o grubej skorupce a inne nie. Czynnikiem równie istotnym jest wapń w diecie kury. Im jest go więcej tym mocniejsza będzie skorupka jajka.

Myć czy nie myć jajek przed włożeniem do lodówki?

Mycie niszczy osłonkę co automatycznie naraża jajko na zanieczyszczenie oraz zepsucie. Producenci jaj nie mogą ich myć a w procesie produkcji muszą zapewnić czystość jajek.

Okres przydatności do spożycia – czyli ile wytrzyma jajko?

Zgodnie w przepisami obowiązującymi w UE surowe jajka należy zużyć w ciągu 28 dni od zniesienia a na opakowaniu producent musi wskazać datę maksymalnej przydatności do spożycia. Jajka można też mrozić. Jeżeli z pieczenia ciasta zostaną Wam żółtka lub białko to śmiało zapakujcie je do woreczków i przechowujcie w zamrażarce.

Odsłony: 2246